Alice Adamczewski Q and A

Designer Alice Adamczewski brought her timeless yet contemporary and functional style to Amano. We caught up with her to find out a little more about what inspired her and how she approached the project.

Tell us a little about your design experience to date?

I have been working as a designer since graduating in 2003. I started my career within Brinkworth design where my specialism was predominantly within retail and hospitality design. Since leaving Brinkworth I have worked on a huge variety of projects from art directing on a TV set to high end residential, but my specialism has mostly remained within the hospitality sector.

How did you approach the Amano project, and what inspired you?

‘Amano’ means ‘made by hand’ and so we too this direct translation and ran with it. Materially it reflects something rustic and real. Throughout the internal courtyard we have used a beautiful wall finish which is made of clay and has an artisanal imperfection to it alongside blackened timber cladding, real olive trees and marble table tops. The final product has a sense of classic Italian courtyard meets contemporary Italian restaurant and is warm, welcoming and unpretentious.

5J2A0813crop 300x197 - Alice Adamczewski Q and A

What has been the biggest challenge for the project?

The excavation of the basement was a huge undertaking, but totally essential to the basic functioning of the building.

Are each of the bedrooms different?

Due to the nature of the grade II listed building, we have had to be creative with our use of space and the result is four very different bedrooms each with its own quirkiness. The style remains simple, classic and in keeping with the existing building, and retaining as many of the original features as possible.  There is an emphasis on quality and general comfort in each of the rooms, from the bed linen to the bath and body products.

What is your favourite part of the design?

The architecture of the new enclosed courtyard is stunning. The modern black timber clad box and crisp sloping glass and steel roof structure are set against the conserved and refurbished existing building. The historic fabric of the existing building has been respected, with timber sash windows have been re-installed, internal oak beams have been retained and refurbished and the new hand-made brick garden wall is traditionally detailed and pointed in lime mortar.

Francesca room detail. Bedside table 1 300x205 - Alice Adamczewski Q and A

Previous

Next